könyvek
austinevan Flickr
Szent-györgyi Albert és a paprika


Szent-Györgyi Albert a C-vitamint az 1930-as években fedezte fel, s bár a tudós világ először kételkedve fogadta kutatásainak eredményeit, végül 1937-ben mégis élettani-orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a biokémikus tudóst .a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért".

A vitaminokat két nagy csoportraoszthatjuk.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) raktározódnak a szervezetben, ezért könnyen kialakulhat hypervitaminózis, ha túl sokat fogyasztunk belőlük (illetve hypovitaminózis, ha túl keveset). A másik nagy csoportot a vízben oldódó vitaminok alkotják, amelyek nem tudnak raktározódni, mivel nem zsíroldékonyak. Utóbbi esetben jellemzőbb a hypovitaminózis, amikor is az adott vitamin hiánya jellemző tüneteket produkál.
Ezek C-vitamin hiány esetén a következők lehetnek: elsősorban a régi idők tengerészeinek kellett szembesülniük a skorbut kellemetlen tüneteivel (száraz bőr, fogínysorvadás, emésztési zavarok), mivel a hajókon nem volt friss zöldség, gyümölcs, a hosszú utakon könnyen kialakult a C-vitaminhiány. Ha a vitaminhiány hosszabb időn keresztül fennáll, nagymértékben megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

kémcső
Horia Varlan Flickr
A C-vitamint tudományos neve "aszkorbinsav".
Mivel a szervezetünk nem képes a vegyület előállítására, de jelenléte sejtjeink egészséges működéséhez elengedhetetlen, kénytelenek vagyunk mi magunk, táplálékainkkal bevinni azt. A felnőtt szervezetnek nagyjából 125mg C-vitaminra van szüksége naponta.
Ennél több C-vitaminra akkor van szüksége a szervezetünknek, amikor külső stressz hatásoknak vagyunk kitéve, mint például lázas állapot, egyes gyógyszerek, dohányzás.

A C-vitamin hatási közül említsük meg a legfontosabbakat!

Ekősegíti a létfontosságú vas felszívódását.

A meghűléses betegségekből való gyorsabb kilábalást segíti (például azáltal, hogy növeli a fehervérsejtek számát, melyek feladata a betolakodó kórokozók elpusztítása).
Szerepe van a csontok, fogak fejlődésében.